Slovensko predsedovanje EU - pismo avstralski skupnosti

Slovensko predsedstvo EU 2008
Slovenian Presidency of the EU 2008


Canberra, 7.januar 2008


Spoštovane Slovenke, spoštovani Slovenci,

kot vam je verjetno znano, je Slovenija 1. januarja letos kot prva izmed novih držav članic Evropske unije prevzela predsedovanje Svetu EU. To dejansko pomeni, da bo Slovenija, država z dvema milijonoma prebivalcev, v naslednjih šestih mesecih vodila skoraj 500 - milijonsko skupnost.

Po besedah ministrstva za zunanje zadeve dr. Dimitrija Ruplja si bo slovensko predsedstvo prizadevalo predvsem za enotnost in učinkovitost Evropske unije. EU potrebuje pobudo, energijo, dialog, odprtost, čim več prijateljev in partnerjev. Slovenija bo šest mesecev v soju žarometov in na prepihu svetovnih dogodkov. To nas bo okrepilo.

V Sloveniji se v celoti zavedamo zahtevnosti naloge in z nojo povezane odgovornosti. Na drugi strani pa to zahtevno nalogo razumemo tudi k0t odlično priložnost za predstavitev Slovenije kot zanesljive sogovornice tako v okviru Evrposke unije kot tudi v širši mednarodni skupnosti.

Slovenija je v preteklih letih že opravljala zahtevne naloge, od članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov do predsedovanja Organizacij za varnost in sodelovanje v Evropi. Nobeden od teh izzivov pa ne bi bil tako zahteven kot predsedovanje Evropski uniji.

Zato smo se na predsedovanje dobro pripravili. Ne le v Ljubljani in Bruslju, ampak dejansko povsod po svetu - tudi tu v Avstraliji, kjer bo naše veleposlaništvo naslednjih šest mesecev dialog z avstralskimi sogovorniki vodilo tudi v vlogi predsedujoče Svetu EU. To nalogo smo odločeni izpeljati odgovorno in kvalitetno, predvsem pa v korist Slovenije in v ponos tukajšnji slovenski skupnosti.


S prisrčnimi pozdravi,

Gregor Kozovinc
Začasni odpravnik poslov


• (0) Comments