Jožko Šavli IN MEMORIAM

Preminul je velik Slovenec. Dr. Jožko Šavli nas je nepričakovano zapustil v petek, 11. marca 2011. Za sabo je zapustil bogato dediščino življenskega raziskovalnega dela na področju slovenske zgodovine in slovenskega bajeslovja.

Jožko Šavli rojen 22. marca 1943, v Tolminu, je slovenski avtor, ljubiteljski zgodovinar in profesor ekonomije. Ekonomijo je doštudiral v Ljubljani leta1967, nadaljeval študij na Dunaju, kjer je doktoriral v družbenih in ekonomskih vedah leta 1975. Od 1978 je poučevalna bančništvo in knjigovodstvo tehnični trgovski akademiji v Gorici, v Italiji. A njegovo resnično zanimanje ga je usmerjalo drugam - v zgodovino svojega naroda. Temu zanimanju se je posvečal ves čas neprekinjeno, s strastjo pravega raziskovalca.

V Sloveniji je postal znan v 80ih letih, ko je skupaj s pesnikom in slavistom Matejem Borom predstavil tako imenovano venetsko teorijo o izvoru Slovencev, v kontraverzni knjigi Veneti, naši davni predniki katero je izdal Ivan Tomažič v Glas Korotan. Po tu predstavljeni teoriji, naj bi bili Slovenci staro-selci na svojem ozemlju, in potomci Venetov, ne pa potomci Slovanov, ki so se naselili na Balkanskem polotoku šele v 6. stoletju. Teorijo so sicer slovenski akademski krogi zavrgli kot nedokazano, postala pa je kljub temu popularna v širokih krogih v Sloveniji in po svetu.

Kot zgodovinar je Jožko Šavli torej originator venetske teorije slovenske zgodovine, ki je sicer ostala uradno nepriznana, nudi pa osvežujočo alternativno slovensko-centrično zgodovino, ki je mnogim Slovencem v navdih.

Njemu samemu se je kot avtorju in raziskovalcu ta alternativna zgodovina izkazala za izredno ustvarjalno in plodovitno. Nudila je predvsem nov zorni kot za raziskovanje in vrsto dognanj - o slovenskih znamenjih, slovenskih svetnikih, slovenskem plemstvu, ustoličevanju knezov in naposled ter najpomembnejše, slovenski mitologiji, ki jo je objavil v obširni monografiji - Zlati cvet, Bajeslovje Slovencev. In potem še v nadaljavanju v svoji zadnji objavljeni knjigi Zlata ptica, ki je izšla leta 2010.

V svoji slovenski mitologiji je Jožko Šavli nadaljeval in osmislil delo slovenskih etnologov kot so Niko Kuret, Jakob Kelemina in drugih. Kot se to pogosto dogaja bodo poln pomen njegovega dela verjetno spoznale šele prihodnje generacije.


Aleksandra Čeferin


• (0) Comments