Valvasor’s Collection :
interview

At RADIO PROGRAM 3ZZZ  92.3FM , Melbourne, Wednesday 1 September 2010.
Slovenian Language Program. Transcript of interview with: Aleksandra Ceferin, President, Institute for Slovenian Studies of Victoria Inc. About the gift from the Republic of Slovenia of "Iconotheca Valvasoriana" Collection to State Library of Victoria on 27 September 2010.

Aleksandra Ceferin z Metko Lenarčič - Intervju


Želela sem povedati poslušalcem in poslušalkam Radia 3ZZZ, da prihaja v Melbourne, Iconotheca Valvasoriana. Gre se za Valvazorjevo osebno zbirko grafik in risb - del mojstrov grafične umetnosti v 15, 16. in 17. stoletju.
Kot vemo, je Janez Vajkard Valvasor avtor najbolj pomembne slovenske knjige Slava Vojvodine Kranjske, in verjetno največjega zaklada slovenske kulturne dediščine.

Iconotheco, ki je izšla v letu 2008, nam je posredoval direktor Javne Agencije za knjigo Republike Slovenije, g. Slavko Pregl. Po njegovem obisku v septembru 2009, ob priložnosti bralne turneje Spominčice, je želel napraviti nekaj pomembnega za nas -Slovence v Avstraliji. State Library of Victoria, kjer so pisatelji predstavili slovenske pripovedke, je napravila nanj izreden vtis. Strinjali smo se, da bo ta knjižnica znala ceniti Valvasorjevo zbirko, ki bo postala ena od njenih dragocenih zbirk.

Izredno in enkratno darilo Republike Slovenije za State Library of Victoria. Ob svojem obisku slovenske skupnosti v Viktoriji v septembru tega leta, jo bo dr. Boštjan Žekš, Minister za Slovence po svetu poklonil knjižnici, in sicer v ponedeljek, 27 septembra ob 6. uri zvečer.

Slovesna podelitev se bo vršila v omejenem krogu. Povabljeni so predstavniki slovenskih organizacij in ustanov, avstralskih kulturnih ustanov in konzularni predstavniki držav v Melbournu. Javnost si bo lahko dragoceno zbirko ogledala v naslednjih tednih in pozneje, ko bo zbirka del stalne razstave.

Prav tako si bodo obiskovalci v naslednjih tednih lahko ogledali multimedijsko predstavitev izbranih grafičnih v Experimedia centru. O urniku teh predstavitev bo javnost še obveščena tekom septembra.

Nekaj besed o Valvasorjevi zbirki:
Valvasor je grafike, - poleg drugih predmetov kot so knjige, minerali, astronomski in matematični instrumenti - zbiral 14 let na svojih potovanjih po Evropi in severni Afriki.
Grafične liste je uredil in nalepil v 17 velikih knjig, vsega skupaj 7752 grafik in risb, dela mojstrov grafične umetnosti tega časa, - umetnikov kot so Albrecht Durer, Lucas Cranach, Rembrandt van Rijn, Jacques Callot in še drugi nemški, avstrijski, nizozemski, francoski, italijanski, angleški, in koroški mojstri. Zbirko so ohranili v obliki, kot jo je uredil Valvasor: po temah, tehniki in narodnosti autorjev.

Valvasor je v času, ko je dokončaval svoje monumentalno delo Slava Vojvodine Kranjske, zašel v hudo finančno stisko. Prisiljen je bil v prodajo svojih gradov. Slovenskim oblastem v Ljubljani je ponudil v nakup tudi svojo osebno knjižnico - 1500 knjig in nad 8,000 grafičnih listov. Ponudbo je Ljubljana odklonila. Odkupil jo je potem zagrebški škof Aleksandar Mikulič, in tako je Valvasorjeva zbirka prišla v Zagreb, kjer jo hranijo v Bibliotheki Metropolitani.

V letu 2000 se je Slovenska Akademija znanosti in umetnosti (SAZU) odločila po pobudi nekaj zagnanih posameznikov, da se lotijo tiska faksimile izdaje, ki naj bi bila natančno tako urejena in vezena kot originalna Valvazorjeva zbirka.

Trajalo je 10 let, da je bilo delo dokončano. Vsak list je opremljen s strokovnim komentarjem v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku in predstavlja edinstven strokovni dosežek v svetovnem merilu, kot tudi veliki tiskarski podvig, po besedah vodje projekta, dr. Lojzeta Gostiša.

Natisnili so 100 oštevilčenih izvodov, ki so namenjeni predvsem velikim slovenskim knjižnicam in muzejem, potem pa tudi velikim knjižnicam prijateljskih držav. Tako je zbirko Iconotheca Valvasoriana prejel najprej Valvasorjev muzej, v gradu Bogensperk, Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, Royal Society v Londonu, EU Bruselj, Narodna knjižnica v Beijingu, in zdaj State Library of Victoria.

Za to priložnost je Institut pripravil multimedijsko predstavitev za State Library of Victoria in spletno mesto Valvasor.org, ki si ga že lahko ogledate. Tam boste našli še kaj več o Valvazorju, njegovem delu in življenju. Podrobnosti bomo še nadalje objavili v Thezaurus Forumih in na radiju.
  
V veliko veselje in zadoščenje nam je vsem, ki smo sodelovali na tem projektu - v Sloveniji in Avstraliji, da bo Valvasorjeva duhovna zapuščina po 300 letih dosegljiva vsem, tudi  na peti celini, kjer živimo Slovenci.  Ni več skrita v nedostopnih globinah nekega arhiva. Slovenija je v 21. stoletju pokazala kako ceni tega svojega velikega človeka in njegovo duhovno dediščino, ki je tudi naša skupna dediščina.


Kaj pomeni Valvasor za nas v Avstraliji?
Valvasorjeva zbirka je dragocen pridobitek za državno knjižnico in pomemben prispevek k intra-kulturnemu dialogu in razumevanju med Slovenijo in Avstralijo. Iconotheca Valvasoriana je neprecenljiv zgodovinski dokument evropske civilizacije. Kot tak, ustvarja most v preteklost in v našo skupno evropsko dediščino.Več informacij: http://www.valvasor.org/


• (0) Comments